„Apa pentru sănătate”
- vizualizări: 289
Peste 600 de milioane de oameni din întreaga lume nu dispun de apă potabilă. În Republica Moldova, aproximativ 90% din populația din mediul urban are acces la apă potabilă, pe când în mediul rural - doar cca 30%.
Pentru a evidenția problemele stringente legate de apa potabilă, dar și pentru a promova rolul acesteia în asigurarea sănătății, în contextul Zilei Mondiale a Apei marcată la 23 martie, Catedra de igienă generală a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a organizat o masă rotundă cu genericul Apa pentru sănătate (L’eau, source de santé). Păstrarea apei potabile, Apa şi lumea vie, Drumul apei pe parcursul istoriei, Situaţia deplorabilă a surselor de apă potabilă în regiunea Mălina Mică - au fost doar câteva dintre comunicările pregătite de mediciniști în acest sens. Pentru că în aceeași zi a fost celebrată și Ziua Internațională a Francofoniei, evenimentul s-a desfăşurat în limba franceză.
Elena Ciobanu, conferenţiar universitar la Catedra de igienă generală, ne-a relatat că subiectul este unul foarte sensibil atât în ţara noastră, cât şi la nivel mondial: „În acest sens, studenţii au prezentat opinii, probleme stringente, anumite măsuri de prevenire a poluării apelor şi de protejare a bazinelor cu apă dulce”.
Studenţii s-au arătat interesaţi de subiect şi au dat dovadă de ingeniozitate. Pe lângă informații și date statistice, unii dintre ei au construit machete reprezentative, iar alţii au venit cu rezultatele pe care le-au obţinut în urma desfășurării unor analize şi experimente chimice în laborator.
Studentele din anul II de studii de la Facultatea de Medicină nr. 1, Ana Baluţel şi Alina Postică, au studiat circuitul apei în natură. „Am aflat că aproximativ 90% din toate substanţele chimice (medicamentele) nu sunt digerate şi metabolizate în organismul uman. Astfel, acestea sunt eliberate în mediul extern, iar din motiv că filtrele nu acţionează asupra lor, noi iarăşi le ingerăm. În rezultat, acestea pot provoca infertilitate la femei, cancer mamar, cancer uterin şi pot scădea spermatogeneza la bărbaţi”, ne-au atenționat medicinistele.
Viorica Cojocaru este studentă în anul II la Facultatea de Medicină nr. 1 și a realizat o machetă privind circuitul industrial al apei în natură, care ilustra apa care pornește de la sursele superficiale, parcurge anumite etape ca să devină potabilă și ulterior ajunge în casele noastre. „Avem nevoie de apă de calitate, de aceea trebuie de urmat cu stricteţe fiecare etapă de prelucrare a apei”, a specificat tânăra.
Masa rotundă a fost organizată în colaborare cu Centrul de Reușită Universitară și Agenția Universitară a Francofoniei și se înscrie în șirul manifestărilor consacrate Anului Nicolae Testemițanu.
[nggallery id=498]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii